Kaupunkiviljelyn opas on suunniteltu omakoti-, pien- ja rivitaloasukkaille, jotka ovat kiinnostuneita hyötykasvien kotitarveviljelystä omalla pihallaan. Pihan ei tarvitse olla iso, jotta siellä voidaan kasvattaa herkkuja pöytään, jopa ikkunalaudalla voidaan kasvattaa maukkaita yrttejä ja salaatteja.

Oppaan tavoitteena on ohjata laadukkaaseen ja tuottavaan kotitarveviljelyyn, samalla tukien kestävän kehityksen ideaa ekologisesta ja monimuotoisuutta tukevasta kaupunkiympäristöstä. Moni pelkää hyötykasvien viljelyn olevan hankalaa, mutta sitä se ei ole. Tarvitaan vain aurinkoa, vettä, ravinteita, kasvualustaa, hyötykasvien taimia ja ripaus tietoutta kasvien kasvatuksesta.

Kaupunkiviljely yhdistää perheitä ja yhteisöjä vauvasta vaariin. Se on lähellä tuotetun ravinnon- ja elinkeinon lähde, elvyttävää virkistystoimintaa, sekä perinnearvojen ja käsillä tekemisen kunnioitusta jolla luodaan merkityksellistä ympäristöä. Kotitarve-viljeleminen takaa myös kasvisten, hedelmien ja marjojen laadun, ekologisuuden ja esteettisyyden.

Kaupunkiviljelyn opas antaa vinkkejä optimaaliseen sadontuottamiseen. Se vastaa kysymykseen, mitä kasveja voidaan viljellä ja kuinka niitä hoidetaan. Opas tarjoaa erilaisia ratkaisuja kaupunkiviljelyn suunnitteluun, viljelmän toteuttamiseen, maan parantamisesta sekä mm. sadeveden hyödyntämiseen. Kaupunkiviljely on laaja ja mielenkiintoinen aihe, joten oppaasta löydät myös hyviä linkkejä, jos haluat syvemmin tutustua aiheeseen.