Fiksu Henna

Henna syntyy suoraan digitalisaation aikakaudelle ja siksi on hyvä suunnitella alusta alkaen, kuinka digitalisaatio tekee Hennasta paremman alueen elää, asua, työskennellä ja yrittää.

Vuoden 2017 aikana syntyi Fiksu Henna -suunnitelma, jossa ideoitiin, tutkittiin ja suunniteltiin juuri Hennaan sopivia älykaupunkiratkaisuja (smart city).

Vuoden 2018 aikana jatkettiin suunnitelmien toteuttamista. Sitra myönsi rahoituksen ResurssiFiksu Henna -hankkeelle. Hanke toteutettiin yhteistyössä ajatushautomo Demos Helsingin kanssa. Projektipäällikkönä toimi Satu Lähteenoja, satu.lahteenoja(at)demoshelsinki.fi, p. 044 500 2993.

Mitä fiksu Henna voisi olla?

Hyvä fiksuus on huomaamatonta, mutta lisää asumisen mukavuutta, arjen sujuvuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Teknologia, digitaalisuus, anturit ja data ovat mahdollistajia. Esimerkiksi Fiksu Henna voi näyttää Hennan asukkaan kannalta tältä:

  • Heidin matkaketju on tänään koostunut robottibussista, junasta ja jaetusta autosta. Huomenna hän työskentelee Henna-yhteisötalossa.
  • Heidin tullessa kotiin valaistus ja verhot ovat säätyneet iltapäiväprofiilin mukaisesti.
  • Virtuaalinen voimalaitos antaa Heidin ja koko naapuriston talojen lämpötilan pudota hetkellisesti 0,5 astetta: näin hoidetaan hetkellinen sähkön kulutuspiikki.
  • Kadun pientalojen yhteiseen pakettiautomaattiin on toimitettu Heidin tilaamat Hennan lähitilalta toimitetut lihat ja kanamunat.
  • Heidille on aktivoitu kulkuoikeus Henna-älyavaimeen tilapäisesti tyhjillään olevaan liiketilaan, jossa on tänään joogatunti.
  • Heidi lainaa liimapistoolia vertaispalvelun kautta.
  • Heidi chattaa Henna-oppaan kanssa kysyäkseen, kuinka päästä mukaan kiertotalouden kokeiluprojektiin.
  • Kodin ohjausjärjestelmän käyttöjärjestelmä on päivittynyt uuteen versioon.

Vuosien 2017 ja -18 aikana Hennaan sopivia älykäskaupunkiratkaisuja pohdittiin työpajoissa. Mukana oli joukko asiantuntijoita ja Hennan sidosryhmiä. Projektissa oli mukana myös Haaga-Helian ammattikorkeakoulu, jonka opiskelijat tekivät asukashaastatteluita ja ideoivat prototyyppejä. Projektia vei läpi Katalysti Oy.

Fiksun Hennan kokonaissuunnitelma valmistui vuoden 2017 lopulla. Työn tuloksia tullaan toteuttamaan vaiheittain Hennan rakentuessa. Useimmista kehitetyistä ratkaisuista on hyötyä laajemminkin Orimattilassa ja koko seudulla.