Fiksu Henna

Henna syntyy suoraan digitalisaation aikakaudelle ja siksi on hyvä suunnitella alusta alkaen, kuinka digitalisaatio tekee Hennasta paremman alueen elää, asua, työskennellä ja yrittää. Vuoden 2017 aikana on käynnissä Fiksu Henna -projekti, jossa tutkitaan, suunnitellaan ja kokeillaan juuri Hennaan sopivia älykaupunkiratkaisuja (smart city).

Mitä fiksu Henna voisi olla?

Hyvä fiksuus on huomaamatonta, mutta lisää asumisen mukavuutta, arjen sujuvuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Teknologia, digitaalisuus, anturit ja data ovat mahdollistajia. Esimerkiksi Fiksu Henna voi näyttää Hennan asukkaan kannalta tältä:

  • Heidin matkaketju on tänään koostunut robottibussista, junasta ja jaetusta autosta. Huomenna hän työskentelee Henna-yhteisötalossa.
  • Heidin tullessa kotiin valaistus ja verhot ovat säätyneet iltapäiväprofiilin mukaisesti.
  • Virtuaalinen voimalaitos antaa Heidin ja koko naapuriston talojen lämpötilan pudota hetkellisesti 0,5 astetta: näin hoidetaan hetkellinen sähkön kulutuspiikki.
  • Kadun pientalojen yhteiseen pakettiautomaattiin on toimitettu Heidin tilaamat Hennan lähitilalta toimitetut lihat ja kanamunat.
  • Heidille on aktivoitu kulkuoikeus Henna-älyavaimeen tilapäisesti tyhjillään olevaan liiketilaan, jossa on tänään joogatunti.
  • Heidi lainaa liimapistoolia vertaispalvelun kautta.
  • Heidi chattaa Henna-oppaan kanssa kysyäkseen, kuinka päästä mukaan kiertotalouden kokeiluprojektiin.
  • Kodin ohjausjärjestelmän käyttöjärjestelmä on päivittynyt uuteen versioon.

Kesän ja syksyn 2017 aikana Hennaan sopivia älykäskaupunkiratkaisuja pohdittiin työpajoissa. Mukana oli joukko asiantuntijoita ja Hennan sidosryhmiä. Projektissa on mukana myös Haaga-Helian ammattikorkeakoulu, jonka opiskelijat tekevät asukashaastatteluita ja ideoivat prototyyppejä. Projektia vie läpi digitalisaatioasiantuntija Vesa Ilmarinen Katalysti Oy:stä.

Työn tuloksia tullaan toteuttamaan vaiheittain Hennan rakentuessa. Monista ratkaisuista on hyötyä laajemminkin Orimattilassa ja koko seudulla.

Fiksun Hennan kokonaissuunnitelma on valmistunut loppuvuonna 2017. Voit tilata sen alla olevien yhteyshenkilöiden kautta.

Onko sinulla ideoita fiksusta Hennasta? Haluatko olla mukana rakentamassa fiksua Hennaa?

Lue lisää Hennan kehittämisalustasta tai ota yhteyttä:

Vesa Ilmarinen, p. 040 508 6447, vesa.ilmarinen[at]katalysti.fi
Kimmo Kuparinen, p. 0400 842 408, kimmo.kuparinen[at]orimattila.fi

Fiksu Henna